Loading

Please wait a few moments while the site loads.

Close popup POMO will not share your personal info with any 3rd party ever. Only if required by law will your details be disclosed. This site does not use cookies. You can browse and enter your details with confidence.

Close popup Site Credits

Creative Director: Stephen Burton
Art Director: Lindsay Tucker
Created by: Lindsay Tucker, Stephen Burton
Programming and Development: Nathan Brown
Copywriter: Stephen Burton
Image Retoucher: Danny Joslyn
Video Producer: Ben Amos
Photo Credit for POMO Studio Image: Lucas Muro www.lucasmuro.com.au

Close popup
Close popup
HOME  ABOUT  CONTACT

 
POMO Bush Studio

QUEENSLAND

scroll

Continue

BUILT ENVIRONMENT DESIGN: OUR AWARD WINNING BUSH STUDIO

When it came to designing our very own studio, sustainability was high on the agenda. Here's how we approached the design and some outcomes achieved.

WHAT WAS POMO'S METHODOLOGY?

When we set out to design our studio we approached it like any design project, we began by identifying the priorities and creating a strategic framework to guide the decision making.

The initial priority was to create something simple to build, something sustainable, creatively inspiring and something that was cost effective. Through research it became clear that achieving these things was not necessarily difficult.

Sustainability quickly became a design focus, guiding our choices of materials, our approach to the build and our thinking around finishes
(or lack thereof).

THE APPROACH

Here's a number of design decisions we made through the process that lead to our studio being recognised as Queensland's most Sustainable Commercial Office Design and the best Commercial Office Design on the Sunshine Coast in 2014.

> We were building on a steep slope. By using steel poles we minimised the need for earth moving and instead worked with the natural contours of the land.

> Our suspended floor is held up with manufactured I beams rather than hardwood. I beams are made from sustainable plantation pine.

> The floor is particle board which contains a high level of by products from timber processing such as sawdust, shavings and wood chips. By leaving it uncovered we avoided the need for carpet or other floor coverings that can often release harmful chemicals in their manufacturing.

> The interior is made entirely of pine sourced from sustainable plantations. The pine roof beams are grown and milled locally.

> The glass and steel is sourced from local suppliers thus reducing the need for long periods on the back of pollution generating trucks.

> The lighting is exclusively LED and has reduced our energy consumption by approximately 80%

> The roof has no gutters and is designed to allow the water to return all water to the surrounding bushland when it rains.

> Extensive use of glass including floor to ceiling glass on the north face allows the studio to generously receive the sun in winter and avoid the sun in summer.

> By building close to the existing old growth timber we maximise the natural canopy overhead to shelter the studio and we therefore have less need for electric heating and cooling.

> Large glass windows on either side encourage cross flow ventilation.

PROJECT OUTCOMES

AWARD WINNING

Two state design awards and finalist in national award - judged by Kevin McLeod from Grand Designs.

SUSTAINABLE

Award winning sustainable design initiatives.

COLLABORATIVE

Increased workplace collaboration and efficiency.

If you'd like to gain access to POMO's unique methodology for any project, don't hesitate to contact us today on 07 5441 6605.

W3 Award
AUS Web Award
Business Women's Award